Försörjningsstöd – inget hinder för dyrt boende

26 april, 2010

Socialtjänsten menade att mannen var tvungen att hjälpa till med att förändra sin situation så att han på sikt skulle kunna försörja sig själv om han skulle beviljas ekonomiskt bistånd och avslog mannens ansökan. Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten slår dock socialtjänsten på fingrarna och ger mannen rätt.

Anledningen till att stadsdelsnämnden avslog mannens ansökan om försörjningsstöd var att han hade en hyra på över 10 000 kr och inte ville flytta till någon av lägenheterna socialtjänsten erbjöd honom. Stadsdelsnämnden ansåg då att mannen inte själv hjälpte till att förändra sin situation mot att bli självförsörjande i tillräckligt stor utsträckning och avslog hans ansökan helt.

Målet överklagades till Förvaltningsrätten och sedan till Kammarrätten som båda ansåg att socialtjänstens stadsdelsnämnd hade gjort fel när de avslog mannens ansökan om försörjningsstöd. Domstolarna menade att om den som ansöker om bistånd har en högre hyra än genomsnittet så är det upp till honom. Däremot menar man att socialtjänsten inte har någon skyldighet att betala ut mer pengar än att det täcker genomsnittshyran och övriga levnadskostnader. Om den som ansöker sedan väljer att lägga alla pengar på hyran så är det dennes ensak.     

Lämna en kommentar